Откриват нов музей на Луи дьо Фюнес до Сен Тропе

Днес гениалният комик щеше да навърши 105 години

Топ
22:03 - 31 Юли 2019
12199
Откриват нов музей на Луи дьо Фюнес до Сен Тропе

Близо до Сен Тропе се открива нов музей на Луи дьо Фюнес. Днес гениалният комик щеше да навърши 105 години.

Луи дьо Фюнес остава един от най-обичаните френски актьори. Неподражаемият му маниер разсмива поколения наред в 140 филма. 31 юли е рожденият ден на любимеца от "Полицаят от Сен Тропе", "Скъперникът " и "Крилце или кълка".

Актьорът остава любимец на милиони хора по света, които се превиват от смях при спомена за емблематичната му роля на полицая Крюшо.

Музей, посветен на актьора, беше открит в замъка Клермон, собственост на комика от 1967 до смъртта му през 1983 г. Той работи от 2014 до 2016 г.

Новият музей е в градчето Сен Рафаел, на Лазурния бряг, недалеч от Сен Тропе. В него са събрани вещи и документи на актьора, починал от инфаркт в Нант.

Новата експозиция се простира на 400 кв. м и представя личната колекция на семейството.


Любопитното е, че родителите на актьора са испанци от аристократични родове, които след брака си се установяват във Франция. Бащата се занимава с покупко-продажба на диаманти, но един момент фалира и изоставя семейството си, за да замине за Венецуела.

Така Луи дьо Фюнес израства в затруднено финансово положение. Той започва да взима уроци по пиано на 5-годишна възраст, а по време на хитлеристката окупация на Париж през 1940 г. работи като пианист в нощен бар, докато през деня ходи на уроци в театрално училище.

В 1936 г. сключва първия си брак с Жермен Луиз Елоди Карруайе. Ражда им се син, Даниел, но през 1942 г. се развеждат и Луи повече няма да има контакт с първородния си син, защото майката се противопоставя на това.

Недълго след развода си, на 22 септември 1943 г. Луи се жени повторно за Жана Бартелеми дьо Мопасан, която винаги е твърдяла, че е племенница на Ги дьо Мопасан. От брака си имат двама сина – Патрик дьо Фюнес, лекар, и Оливие дьо Фюнес, който по настояване на баща си опитва да е киноактьор, но това не му е присърце и след участие в 6 филма става пилот.

Луи дьо Фюнес отначало започва работа като комик в парижките нощни клубове и в радиото. Както пише в пресата „Луи дьо Фюнес в живота си е бил тих и тъжен“. Разбираемо - започва да се занимава със счетоводство, после става кожухар, чистач на обувки, занимавал се е и с търговия.


Така, на 27 години, попада в театъра като декоратор. С времето е получил и роли в някои оперети. След 30-ата си годишнина дебютира и на екрана– през 1946 г. във филма „Изкушението на Барбизон“.

Появява се в епизодични роли в 75 филма преди да бъде забелязан за първи път. Това се случва с комедията „Ни чул, ни видял“ през 1958 г., когато дьо Фюнес вече е на 44 години, но показва качества на уникален комик.

След премиерата на „Ни чул, ни видял“ влиятелният френски вестник „Франс Диманш“ провъзгласява Луи дьо Фюнес за „най-смешния актьор на Франция, който нито е млад, нито е романтичен, нито е хубав, нито има коса... Но жена му още не се е развела с него, даже напротив – винаги присъства на снимачната площадка. Изглежда мосю Фюнес не може да се снима без нея.“

В интервю „Tele 7 jours“ през 1971 г. Фюнес описва своята кариера: „Не съжалявам за късното развитие на кариерата си. Този факт ми помага да разбера по-добре професията си. Когато бях още неизвестен, боядисвах декори, играех малките роли, които ми възлагаха. Получавах такива образи, които нямаха нищо комично в себе си, без което аз не бих могъл да направя кариера. Затова предпочетох да започна отначало и не бих се отказал от този път“.

През 1964 г. Луи дьо Фюнес се снима в „Полицаят от Сен Тропе“, който положил началото на поредицата от филми с полицая Крюшо и неговата бригада. Почти двадесет години – от 1964 до 1982 г., Фюнес радва публиката в шест серии с приключенията на полицая Крюшо. Следват още много роли...

На 15 март 1973 г. в ресторант „При Максим“ удостояват Луи дьо Фюнес със званието Рицар на почетния легион.

В личния си живот е по-скоро тих и скромен. Като аристократ, който обожава жена си и къщата си в Нант, Луи дьо Фюнес живее не като в 60-те години, а като през 19. век. Не обичал да шофира, но често ходел на риболов и отглеждал рози. 

алко след приключването на снимките на „Полицаят и полицайките“, на 27 януари 1983 г., Луи дьо Фюнес умира в дома си в Нант от инфаркт. Погребан е в съседното на Нант градче Льо Селие.