Отличник повтаря заради Истанбулската конвенция? А вълкът сере ли в гората?

Как един елементарен казус с неуравновесен родител и скодоумен популист изведнъж се превърна в цялостен проблем със средното ни образование

Коментар
20:00 - 14 Октомври 2024
18545
Отличник повтаря заради Истанбулската конвенция? А вълкът сере ли в гората?

Няма как да не сте попаднали в последните седмица-две на заглавието: „Отличник от НПМГ повтаря заради Истанбулската конвенция“, което стотици агенции, сайтчета и групи в социалните мрежи копираха без да променят даже една дума, че явно е абсолютно гениално и го е писал я Джо Пулицър, или поне Райко Алексиев. Никой, ама нито един колега не си направи труда да провери за какво става въпрос, преди безогледно да препише идиотския пропаганден памфлет. Който има общо с истината колкото анализите на бивши агенти на ЦРУ за Украйна, дето ги публикува във фейсбук дъревата Велислава.

Малко ме е гнус да разчоплям историята, ама с две-три изречения ще ви анотирам, та да можете да ми проследите последващите обществени изводи. Става въпрос за едно клето момче с амбициозна БГ-мама на име Ани, по професия ясновидка, специалист по восъколеене и контакт с мъртвите. А, и учителка по математика. Не се ебавам, жената наистина си работи, може да ви дам телефон, ако ви липсва дядо Спас, който е умрял през 1983-а от рак на дебелото черво. Примерно.

Та тази родителка с фикс идеята, че синът й е математически гений от калибъра на Фибоначи, настоява, че момчето трябва да изучава само този предмет. Все пак е в НПМГ, нали? И понеже му плющят двойка по география за годината, щото не различава Барбадос от барбарон, тя вдига пушилка до небето. На която се отзовава, разбира се, депутат от „Възраждане“ – Ангел Янчев. Чичак, започнал кариерата си в ДСБ, после минал през Меглена Кунева (в платонически смисъл), та да кацне на копейките.

И изведнъж се появява Истанбулската конвенция, разбира се, защото на психопатриотите навсякъде им се привиждат педерасти и лесбийки. Та един елементарен казус с неуравновесен родител и скодоумен популист изведнъж се превърна в цялостен проблем със средното ни образование.

А такъв има, ама той не е в някакъв документ или в брошурка с фистинг, а в това, че в науката и просветата си позволяват да си навират тъпите муцуни какви ли не човекоподобни. Простият факт, че си нечий родител, не те прави квалифициран да диктуваш учебната програма, педагогическите методи и организацията на обучителния процес. Всяка проскубана шафрантия може да надуе корема и да изсере безценно отроче, кучетата, котките и зайците също го правят, при това по много пъти. Образованието обаче е работа за професионалисти.

Ама даскалите до голяма степен сами са си виновни за това, че позволяват всеки цървул да им се меси в работата. Интересно, такива БГ-мами от рода на Ани дали ако оперират сливиците на детето им, ще висят за лявата ръка на доктора и ще му дават акъл къде да реже, къде да попие и къде да зашие. Ще, ама някой друг път.

На учителя, точно като на доктора, не сте му клиенти. Това не е кафене, където можете да поръчате на бармана колко пяна да ви пусне в бирата и колко сметана – в шейка. Отношенията в образованието би трябвало да са на съвсем друго същностно ниво – обществено, а не търгашеско. И амбициозните скубли да стоят колкото се може по-далеч. Иначе няма да има ни математика, ни география, ни конвенция.