Отложиха делото за избора на Общински съвет в Плевен

Новини
15:34 - 30 Септември 2024
536
Отложиха делото за избора на Общински съвет в Плевен

Делото за избора на Общински съвет в Плевен бе отложено в Административния съд заради технически грешки при пренасянето на данните в табличен вид от вещите лица, изготвили тройната съдебнотехническа експертиза.

Те са установени от вещото лице, ангажирано с изготвяне на математическа експертиза по делото.

"За да бъде изчистена експертизата от технически грешки и да няма некоректни изчисления на вещото лице, което ще изготви математическата експертиза, съдът отмени определението за приемане на тройната съдебнотехническа експертиза, даде възможност на вещите лица да проверят правилно ли са пренесли данните в таблиците и като краен резултат дали правилно са отразени цифрите за партиите и преференциите в заключението на трите вещи лица", обясни съдията-докладчик по делото Даниела Дилова.

В началото на заседанието съдия Дилова, след като е била сезирана от нейни колеги относно публикации в социални медии за участието ѝ в екскурзия, в която е била и общинска съветничка, заинтересована страна по делото, счете за необходимо да обяви това обстоятелство на страните по съдебния казус. 

"Това обстоятелство не е от категорията, които да налагат самоотвод на съдията-докладчик и не са налице основанията на чл. 22 ал.1. т.5 от Гражданския процесуален кодекс. В случая не бяха изтъкнати конкретни действия или бездействия на съдията, които да водят до съмнения относно безпристрастността и обективността при решаване на делото.

Участията в организирани пътувания заедно с още 50 човека, сред които е и действително заинтересованата страна, не е от категорията, които да водят до пристрастност при решаване на делото и не е основание за отвод", коментира съдия Дилова.

Следващото заседание по делото бе насрочено за 8 октомври. Казусът около избора на Общинския съвет в Плевен възникна в края на миналата година след местните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен от 30 октомври 2023 г.

С него са обявени поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от кандидатите, участвали в изборите.