Отложиха визитата на Путин в Турция

Русия
15:43 - 08 Февруари 2024
2056
Отложиха визитата на Путин в Турция

"Визитата на руския президент Владимир Путин в Турция е отложена за по-късна дата", това написа вестник "Украинская правда".

"Очаква се турският държавен глава Реджеп Ердоган да приеме колегата си от Русия в края на април – началото на май. Пренасрочването на посещението е продиктувано от местните избори в Турция (31 март) и вота за държавен глава в Русия (15 – 17 март)", добави изданието.

"Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че подготовката на визитата на Путин продължава. Прессекретарят на президента на Руската федерация обаче не посочи конкретна дата", написа още медията.

"Ще обявим точната дата, когато тя бъде съгласувана с Анкара. В двете страни ще се проведат избори и ние взехме това предвид", каза още Песков, цитиран от "Украинская правда".

"Посещението на Путин, за което заопочна да се говори още от края на миналата година и трябваше да стане първата му визита в страна–членка на НАТО от началото на пълномащабната руска агресия срещу Украйна (24 февруари 2022 г.), вече се отлагаше на два пъти", допълни изданието.

"По-рано от Москва заявиха, че визитата на Путин е насрочена за 12 февруари 2024 г.", посочи още вестникът.

"Външният министър на Турция Хакан Фидан заяви, че се предвижда разговорите между двамата лидери да се водят около газовите доставки, войната в Украйна и зърнените коридори", добави изданието.


От Европейския съюз напомниха на Анкара, че Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на името на Владимир Путин. Той е обвинен в незаконна депортация на хиляди украинчета в Русия.