Отменени полети заради чифт ножици в Япония

Властите се страхували от терористичен акт

Новини
12:35 - 09 Септември 2024
628
Отменени полети заради чифт ножици в Япония

Какви са най-често срещаните причини за отмяна на полет? Метеорологичните условия често са фактор, а през натоварения летен туристически сезон има и достатъчно протести, които се отразяват на въздушния трафик. Япония може да се похвали с най-странното решение за забавяне на полети, пише CNN.

Едно от най-големите и натоварени летища в Япония е затворило врати и спряло всички полети, защото изчезват чифт ножици от магазин в зоната на отпътуващите. Летище Читосе обслужва регион Сапоро на северния остров Хокайдо. От момента на изчезването, летището отменя 36 и забавя още 201 полета.

Притеснението на японските власти е, че ножиците могат да бъдат използвани като оръжие от терористи. След няколко часа в търсене, ножиците са открити и полетите са възстановени отново. Говорители на летището се извиняват на засегнатите пътници и обясняват, че магазинът е нарушил установените правила за безопасност. Инцидентът тепърва ще се разследва, виновниците ще бъдат наказани и ще се вземат допълнителни мерки за сигурност.

Паниката е успяла да засегне много от пътниците и мнозина изразяват своето негативно мнение в социалните мрежи. Японската рок банда 9 mm Parabellum Bullet е пропуснала възможността да отиде до годишният фестивал "Изгряващото слънце" в Хокайдо и възнамерява да съди летището. Организаторите на фестивала са посочили, че няма да обезщети феновете, които вече са закупили билет. Други пътници са останали благодарни, че охраната е взела всички мерки, за да предпази пътниците, дори и това да коства допълнително забавяне. Япония е известна със своите драконови мерки и ниски нива на престъпност. Подобен инцидент може да се стори куриозен на европейските пътници, но Япония има съвсем различна политика относно нивото на сигурност.