Отмениха глобата на бившия шеф на обществените поръчки в Пловдив

Общество
17:38 - 21 Декември 2023
1698
Отмениха глобата на бившия шеф на обществените поръчки в Пловдив

Пловдивският административен съд отмени глобата от 1680 лв. на бившия шеф на обществените поръчки в община Пловдив Тодор Тодоров. Тя беше наложена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за ограничително условие в конкурса за избор на фирми, които да ремонтират колите на градската управа.

Конкурсната процедура стартира през февруари 2021 г. и в нея беше посочено, че кандидатите трябва да имат сервизни бази в Пловдив. Именно в това АДФИ видя ограничаване на конкуренцията. "Идеята ми беше, че ако сервизната база е в Пловдив, няма да се налага да купуваме винетни стикери за всички МПС-та на общината", обясни тогава Тодор Тодоров. Със същия аргумент той е обжалвал решението на Районния съд пред апелативните магистрати, които намират довода за основателен.

"Следва да се отбележи, че характерът и предназначението на МПС-тата, които ще се ремонтират, а именно такива, които обслужват община Пловдив и звената на общинска бюджетна издръжка, изключва възможността за извършване на дейностите по обслужване в отдалечени сервизни бази, тъй като за това е необходимо, първо, извършване на разходи за винетни  или тол такси, и, второ, специална организация за транспортиране на превозното средство", е записано в решението.