Отмениха наказанията на бивши полицейски шефове за обиски на "голо" в заведение

Общество
19:36 - 09 Януари 2024
3270
Отмениха наказанията на бивши полицейски шефове за обиски на "голо" в заведение

Отменени са дисциплинарните наказания "мъмрене" на бившия шеф на ОД МВР Пловдив старши комисар Васил Костадинов и на неговия заместник комисар Радослав Начев. Това съобщи техният адвокат Кристиян Гьошев. Санкциите им бяха наложени от вътрешния министър Калин Стоянов за извършени проверки от полицаи в дискотека "Bushido" през месец май миналата година и обиски на клиенти, като почти всички се оплакаха, че се били принудени да събличат дрехите си.

Два състава на Административен съд Пловдив са отменили заповедите на министър Калин Стоянов, като решенията са окончателни.

Мотивите за наказанията на полицейските началници са, че са утвърдили и съгласували секретен план за специализирана полицейска операция без да се съобразят с реквизитите на заповед на Главния секретар на МВР от 2016 г. Според магистратите по отношение на Васил Костадинов въпросният план за СПО съдържа въпросните реквизити, като те са наименовани по различен начин. Съдиите отбелязват, че той е следвало да бъде изслушан от министъра, а не само да бъдат приети писмените му обяснения и възражения. Спрямо Радослав Начев, магистратите излизат с мнение, че той те е бил задължен задължения да съгласува плана. Това е причината, за да не може да му се търси дисциплинарна отговорност.

Адвокат Кристиян Гьошев (в средата) с двамата си клиенти Радослав Начев (вляво) и Васил Костадинив (вдясно) 

В момента Васил Костадинов води дело в съда срещу дисциплинарното се уволнение за утвърждаване на изплащане на 14 лв. на началника на полицията в Стамболийски Ангел Керпиев.

Радослав Начев е спечелил конкурс за началник сектор на "Специализирани тактически действия" и вече изпълнява тази длъжност.