Отменя се официалното отбелязване на празника на националната полиция

Причината е убийството на полицай след престрелка с мигранти край Елхово

Новини
09:55 - 08 Ноември 2022
2398
Отменя се официалното отбелязване на празника на националната полиция

Българската полиция отбелязва днес професионалния си празник. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев отмени официалното му честване заради инцидента на българо-турската граница, при който загина полицай, прострелян от нелегални мигранти.

Отбеляззването на Архангеловден като празник на полицията започва през 1924 година. След 1944 година то е прекратено за десетилетия наред по време на комунистическото управление. Възстановено е през 1994 година по предложение на Националния полицейски синдикат, а с решение на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. църковният празник 8 ноември е обявен за професионален празник на служителите от Национална служба „Полиция“ на МВР.

Полицейската институция в България започва своето съществуване след приемането на Търновската конституция на 16.04.1879 г.

На 5 юли 1879 г. с указ №1 на Княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. В по-ново време инициативата за учредяване на патронен празник на българската полиция датира от 1924 година. Тя принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. На 29 август 1924 година в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве той предлага да бъде избран за патрон на полицията един от светците на Църквата с мотива, че това е „в интерес на службата, за да се поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и да се ръководи още по-правилно тяхното възпитание”. Министърът на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника

и с благословението на Българския Екзарх и Софийски митрополит Стефан I, спира вниманието си на празника посветен на свети архангел Михаил.

Изборът на патрон на полицията се аргументира с факта, че свети архангел Михаил символизира Божието войнство, небесните сили и защитничеството, като проява на мъжество и хуманизъм, присъщи и на обществената дейност на полицията. Така на 21 ноември (8 ноември по нов стил) 1924 г. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в Царството.