Отново договориха хуманитарни коридори в Украйна

Хуманитарна помощ ще бъде доставена от Харков до районния център Волчанск

Свят
11:56 - 17 Март 2022
2772
Отново договориха хуманитарни коридори в Украйна

Отново са договорени хуманитарни коридори в Украйна, съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук, цитирана от руската служба на Би Би Си.

Очаква се коридорът от Мариупол до Запорожие да продължи да работи. По него вчера хиляди жители на Мариупол успяха да напуснат града.Вчера театърът в града, под който има бомбоубежище е бил ударен и сградата е разрушена, а входът към скривалището е бил блокиран от отломките. Не е известно дали има загинали и евентуално техният брой.

Гръцкият генерален консул в Мариупол Манолис Андрулакис е пристигнал е град Запорожие в Югоизточна Украйна в сряда според дипломатически източници на гръцкия вестник Катимерини. Той беше последният дипломатически служител на държава-членка на Европейския съюз в града и го напусна заедно с членове от местния офис на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Евакуацията от Маруипол стана възможна едва след 14 март, като до тогава градът бе напълно обсаден. Той е важно пристанище на Азовско море и неговото превземане от руските сили ще подпомогне създаването на сухопътен коридор между Крим и контролираните от Русия територии в Донбас.

В района на Киев хората ще могат да напускат населените места Бородянка и Шевченкове, а храна и лекарства ще бъдат доставяни в Гостомел и Буча, които преди това бяха обстрелвани.

Хуманитарната помощ ще бъде доставена от Харков до районния център Волчанск.

По-рано, позовавайки се на британското военно разузнаване Ройтерс информира, че руската инвазия в Украйна до голяма степен спря по всички фронтове, като руските сили понасят тежки загуби и постигат минимален напредък по суша, море и въздух през последните дни

По-рано днес британското военно министерство заяви, че руските войски вероятно използват остарели, по-малко прецизни оръжия при провеждането на военната си операция в Украйна.