Отново евакуираха Версай заради бомбена заплаха

ЕС
16:39 - 20 Декември 2023
1413
Отново евакуираха Версай заради бомбена заплаха

Версайският дворец, един от най-посещаваните културни паметници във Франция, отново е евакуиран след бомбена заплаха. Два часа по-късно след направена проверка оново е отворил врати за посетители.

Префектурата на Ивелин, западно от Париж, потвърди, че тази сутрин е било взето решение да бъде изпразнен дворецът "след бомбена заплаха, съобщена на moncommissariat.fr" - национална платформа, която през последните няколко седмици редовно получава подобни съобщения, предаде АФП.

В социалната мрежа Х националната полиция съобщи и за подозрителен пакет, намерен на Площада на оръжията, точно пред паметника, заради който е била необходима намесата й.

Според полицейски източник около 2000 души е трябвало да напуснат района по време на операцията.

Броят бомбените заплахи във Франция се увеличи след убийството на учител в северната част на страната на 13 октомври.

В средата на октомври замъкът Версай беше обект на атаки седем пъти в рамките на девет дни. Няколко летища, музеи и средни училища също бяха обект на нападения.

По време на съдебния процес срещу мъж, осъден за провокиране на една от тези евакуации, адвокатът на Версайския дворец спомена за загуби от "порядъка на 100 000 до 150 000 евро" заради фалшивата тревога.