Отново мръсен въздух в София

Автомобилите са най-големите виновници за ситуацията

Актуални новини
13:19 - 13 Януари 2020
2179
Отново мръсен въздух в София

Отново завишени нива на фини прахови частици във въздуха в София. Това сочи справка на сайта airsofia.info. Според данните на картата въздухът е замърсен в почти целия град. Изключение правят само няколко района.

Най-критично е състоянието в кварталите "Хаджи Димитър", "Орландовци", "Христо Смирненски", "Подуяне" и "Левски", информира агенция "Фокус".

Вчера столицата ни се нареди на 15-о място в света по мръсен въздух.

Градът с най-мръсен въздух в световен мащаб бе Сараево в Босна и Херцеговина, следван от Дака в Бангладеш, на трето място е столицата на Австралия – Канбера, където седмици наред горят огромни пожари и въздухът затова е толкова мръсен и запрашен. 

Междувременно изследване, направено по поръчка на неправителствената организация Transport & Environment (T&E) сочи, че новите модели на дизелови автомобили могат да замърсяват с фини прахови частици (ФПЧ) до 1800 пъти повече, отколкото им позволяват европейските регулации.

В специална лаборатория са подложени на тестове два модела на пазара - Nissan Qashqai и Opel Astra, едни от най-продаваните в Европа. Високото замърсяване се случва, тъй като официалните емисионни тестове не включват моментите, в които филтрите на дизелови двигатели се прочистват в движение, за да не се запушват. В тези моменти обаче колите изпускат много повече замърсители като NOx и ФПЧ. 

Според Световната здравна организация 77% от жителите на европейските градове са изложени на нива на фин прах далеч над препоръчителното от нея.

По пътищата на Стария континент се движат над 45 млн. коли с тази технология, смятат от T&E, като при тези автомобили се случва рязкото замърсяване веднъж на около две седмици.

Данните от доклада опровергават автомобилната индустрия, която твърди, че най-новите Euro 6d-temp модели дизели са "чисти", твърдят авторите на изследването.