Отново напрежение в Перник

Спряха част от мощностите на "Топлофикация"

У нас
09:18 - 16 Декември 2019
1694
Отново напрежение в Перник

Спряха част от мощностите на "Топлофикация Перник". Това се случи след поредица от протести на гражданите и установено при проверка използване на неразрешен вид гориво – биомаса.

Заради създалото се напрежение, ръководството на топлоснабдителната фирма оттегли внесеното си инвестиционно намерение за използване като допълнително гориво на биомаса, шисти и RDF отпадъци и го замени с ново - като допълнително алтернативно гориво да се използва само биомаса. В законоустановения срок по него са постъпили 126 възражения от граждани и организации.

Предложеното инвестиционно намерение е поредното, което дружеството внася. След силен обществен отпор предишното предложение, включващо използването като допълнително гориво на биомаса, шисти и RDF отпадъци бе оттеглено.

Двигател на обществения отпор е гражданското сдружение „Дишай Перник“. Председателят му Ивайло Велинов заяви:

„Нямаме никакво доверие на този инвеститор. Предишния път имаше инвестиционно намерение, което планираше изгаряне на RDF отпадъци, докато в техния двор беше складиран насипен боклук. Наскоро беше хванат в Италия също такъв насипен боклук, който предполагам тук ще влезе като RDF. Сега твърдейки, че ще изгарят биомаса, ние не можем да бъдем сигурни, че наистина ще изгарят биомаса и покрай нея няма да изгарят и нещо друго. Нямаме гаранция и за това как ще се очистват газовате, дали имат подходяща филтрираща система за биогоривото. Искаме инвестиционното намерение да премине през ОВОС“.

Не вярваме, че могат да се постигнат нормите, които са заложени по закон, допълни Олег Крумов – един от гражданите, внесли възражения срещу намерението в котлите на ТЕЦ-а да се гори биомаса.

Въвеждането на биогориво е предвидено в националния план за инвестиции, което се базира на директиви на ЕП за подобряване и разширяване на схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове на общността, заяви директорът на дружеството Любомир Спасов. Според него в случая се използват страховете на хората. Последната дума ще има РИОСВ-Перник.