Отново: Нибиру не съществува

Досегашните доказателства са грешка, смятат астрономи от Мичиган

Мистика
09:05 - 17 Февруари 2021
5050
Отново: Нибиру не съществува

Астрономи от Университета в Мичиган предполагат, че деветата планет - Нибиру, в Слънчевата система може да не съществува, а привежданите досега доказателства за нейното присъствие е възможно да са резултат от системна грешка в наблюдението. Опровержение на наличието на голям космически обект, далеч извън орбитата на Нептун, е публикувано в arXiv.org.

Като се оставят настрана книгите на американо-руския изследовател от еврейски произход Зекария Сичин за Нибиру, на преден план излиза научната история за това, че хипотезата за възможното съществуване на Планета X се основава на орбитите на т. нар. Екстремни транснептунови обекти (ETNO). Тези обекти се характеризират с разширени елиптични орбити и не се приближават до Слънцето по-близо от 30 астрономически единици - разстоянието от Слънцето до Нептун. Отдалечените точки на техните орбити са на разстояние от 150 астрономически единици.

Астрономите Константин Батигин и Майкъл Браун от Калифорнийския технологичен институт установяват преди по-малко от десетилетие, че перихелиите - орбиталните точки, най-близки до Слънцето, на ETNO се компенсират от същия ъгъл. Резултатите от симулацията показват, че това е знак за влиянието на голяма планета.

Според изчисленията масата на деветата планета на Слънчевата система трябва да е около 5-10 пъти по-голяма от масата на Земята и да се върти в орбита на разстояние от 400 до 800 астрономически единици.

Друга група изследователи се позовава на това, че ETNO се движат по силно елиптични орбити и те могат да бъдат открити при определени условия в ограничена зона на небето и на ограничено разстояние. Оригиналното моделиране се основава само на шест обекта. В новото проучване учените анализират орбитите на повече ETNO и установяват, че техните орбити съответстват на равномерно разпределение на небесните тела. По този начин, експертите заключават, че съществуването на Планета X не може да се докаже от наличните данни за транснептуновите обекти.