Отново отложиха делото за екстрадацията в Румъния на Елена Удря

Адвокатите на бившата министърка предоставиха на съда нови документи

Общество
17:11 - 08 Юни 2022
1865
Отново отложиха делото за екстрадацията в Румъния на Елена Удря

Делото за екстрадацията на бившата румънска министърка Елена Удря бе отложено за пореден път.

Защитниците на румънската министърка поискаха да бъдат разпитани трима свидетели. Сред тях са двама бивши членове от Конституционния съд в Румъния. Съдът обаче отказа и допусна до разпит само бивш директор на дирекция в правосъдното министерство на Румъния. Свидетелката Ингит Мокану е била временно в една килия в румънския затвор с Удря.

Пред съда тя разказа за лошите условия в местата за лишаване от свобода в Румъния.

Преди месец Апелативният съд в София отново отложи делото по искане на Румъния за екстрадиция на бившата министърка Елена Удря. Причината бе и физическа травма, която е получила адвокат Анева, един от защитниците на Удря.

Другият защитник на Елена Удря – адвокат Христо Ботев обясни, че колежката му има документи, предоставени от румънската страна, които са относими към делото и настоя за отсрочка, за да бъдат предоставени на българския съд. За същото настоя и Елена Удря, която бе доведена в съдебната зала.

Елена Удря е осъдена в Румъния на 6 години затвор за корупция. Тя беше задържана на ГКПП - Кулата от българската Гранична полиция на път за Гърция, където да поиска убежище, тъй като твърди, че в Румъния ще бъде подложена на политическо преследване.