Отново провал: Вотът на недоверие остава за прегласуване в сряда

Тази сутрин кворум нямаше

Политика
10:00 - 17 Ноември 2023
2023
Отново провал: Вотът на недоверие остава за прегласуване в сряда

Вотът на недоверие остава за прегласуване в сряда, след като парламентът и днес не успя да довърши процедурата. Тя се оказа двудневна, понеже липса на кворум вчера провали поисканото от БСП прегласуване вчера. Тази сутрин обаче кворум отново нямаше и така гласуването остава за сряда. 

И вчера, заради отказа на депутатите от опозицията да се регистрират след напускането на пленарната зала от ГЕРБ и ДПС регистрирани депутати, гласуването на вота на недоверие беше осуетено. Днес процедурата трябва да бъде довършена, но при първото преброяване се регистрираха само 78 депутати - двама от ГЕРБ-СДС, 55 от ПП-ДБ, 20 от БСП и един независими. Не се регистрираха депутатите от ДПС, "Възраждане" и ИТН. 

Председателят на парламента Росен Желязков даде 10 минути почивка. След тях картината не бе по-различна. При необходими 121, се регистрираха само 79 депутати - един от ГЕРБ-СДС, 55 от ПП-ДБ, един от "Възраждане", 21 от БСП и независимият Радостин Василев. 

"Поради липса на кворум заседанието не може да се открие, продължаваме в сряда в 9 часа", обяви председателят на НС Росен Желязков. 

Как се стигна до днешните опити за прегласуване на вота на недоверие? 

Проблемът се появи, след като вчера ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха залата заради отхвърления законопроект за незабавна отмяна на дерогацията за внос и преработка на руски петрол.

По време на първото гласуване в четвъртък опозицията надвишаваше броя на депутатите от мнозинството, но 66 гласа не ѝ стигнаха, за да обърне кабинета "Денков". За да бъде свалено правителство с вот на недоверие, вносителите му трябва да съберат 121 гласа. Така, въпреки че в пленарната зала останаха само 61 депутати от ПП-ДБ и те подкрепиха правителството, то 66-имата от "Възраждане", БСП и ИТН не стигнаха.