Отново въздушна тревога в цяла Украйна

Украйна
14:07 - 29 Ноември 2022
1892
Отново въздушна тревога в цяла Украйна

Предупреждения за въздушно нападение прозвучаха на цялата територия на Украйна, информира "Ройтерс".

Към момента обаче не се съобщава за нови руски ракетни удари.

В столицата Киев предупреждението вече е отменено, но украинските власти призоваха за предпазливост след предположението на президента Володимир Зеленски, че Русия може да подготвя нови атаки почти седмица след последната голяма вълна от въздушни удари.

"Миналия път руснаците също прикриха удара като тренировъчен полет... Да видим", заяви Виталий Ким, областен управител на Николаев в Южна Украйна.

Украинският президент вече подчерта, че страната му се готви за "всички възможни сценарии".

Руските ракетни удари са насочени към украинската енергийна инфраструктура, като миналата седмица причиниха мащабни прекъсвания на електрозахранването. Вследствие на атаките извънредните ограничения в потреблението на ток все още са в сила в цялата страна.

Очевидният опит на руския президент Владимир Путин да превърне зимата в оръжие чрез прекъсване на електричеството и водоснабдяването на украинците беше определен като военно престъпление и дори като "енергиен геноцид".

Руските ракетни атаки идват след тежките загуби на руската армия на бойното поле.

Преди дни "Вашингтон поуст" съобщи, че Москва вече има контрол над едва 17% от Украйна - по-малко, отколкото когато и да било от април насам.

На 23 ноември Европейският парламент прие резолюция, която обозначава Русия като "държавен спонсор на тероризма", заявявайки, че умишлените атаки на Русия срещу цивилни цели, включително енергийна инфраструктура, училища и убежища, нарушава международното право.