ОТНОВО: Връщат маските в болниците

Здраве
14:43 - 07 Юли 2022
3561
ОТНОВО: Връщат маските в болниците

Както и другаде в Европа, България също започва да взема мерки за започналата нова вълна на COVID-19. Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил задължителното носене на маски да се върне в лечебните заведения, най-вече в областите с повишен ръст на болестта.

Днес с писмо от Министерството на здравеопазването ще разпоредим на регионалните здравни инспекции да издадат предписание за носене на защитни маски в лечебните заведения в градовете, в които има най-висока заболеваемост от COVID-19, обясни Кунчев.

Петата вълна на COVID-19, в която страната навлиза, ще достигне своя пик през август, смята Кунчев. В момента в Европа циркулира подвариантът на омикрон BА.5, който е 30 пъти по-заразен от първоначалната версия. "При въздушно-капкова инфекция, особено омикрон BА.4 и BА.5, каквито и да е мерки не могат да спрат разпространението. Те могат да намалят темпото и това е, към което ние се стремим", коментира главният здравен инспектор.

Ситуацията с разпространението на инфекцията е сравнително спокойна сега, допълни той и посочи, че започва началото на вълна, която ще продължи, но никой не може да каже "до какви висоти ще стигне", каза още Кунчев.

България в момента няма никакви мерки за COVID-19. Преди няколко дни МЗ силно препоръча да се носят маски в обществения транспорт и в затворени обществени обекти. За разлика от нас, в Европа все още маските са задължителни в транспорта и болниците. Освен това редица страни продължават да искат на границата сертификат за отрицателен тест, ваксинация или преболедуване. В Европа обаче има и страни, където заразените не се подлагат на задължителна изолация - това у нас все още се изисква.

Кунчев съобщи и една добра вест - в последните дни интересът към ваксините се повишава, като се увеличават не само поставените бустери, но и първичните дози. За изминалото денонощие са поставени 2269 дози.