Отпада изискването за карантина или PCR при влизане на българи в Кипър

Въвежда се допълнително облекчение за ваксинираните пътници

Новини
13:10 - 24 Юни 2021
2057
Отпада изискването за карантина или PCR при влизане на българи в Кипър

Българските граждани са допускани да влизат в Кипър без представяне на отрицателен PCR тест или задължителна карантина от днес, 24 юни. Това съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Никозия от днес условията за влизане на български граждани в страната са следните:

- необходима е онлайн регистрация в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy;

- в рамките на 48 часа преди планирания полет за Кипър пътуващият трябва да попълни и изпрати на кипърските власти наличния в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy формуляр, в който да са отразени личните данни и цялата необходима за влизане в страната информация;

- да получат отговор от кипърските власти на посочения от българските граждани електронен адрес за кореспонденция с разрешение за влизане в Република Кипър.

Въвежда се допълнително облекчение за ваксинираните пътници, които няма да бъдат поставяни под карантина дори и да са били в контакт със заразен с COVID-19 по време на престоя си в Кипър.

В този случай те трябва да приложат копие от сертификата си за ваксинация към електронния формуляр за регистрация преди влизане в страната.

След пристигането им в Кипър тази категория български граждани са длъжни да спазват съответните действащи здравни протоколи.

При нужда от съдействие българските граждани в Република Кипър могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Никозия на следните телефонни номера: +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].