Отпадането на Левски от Хамрун е сред най-срамните загуби за 2022 година!

Предлагаме ви 10 от шокиращите мачове през последните 12 месеца по света

Спорт
13:10 - 13 Януари 2023
3500
Отпадането на Левски от Хамрун е сред най-срамните загуби за 2022 година!

2022 година отмина, а старстите от завършилото наскоро Световно първенство в Катар и титлата на Аржентина все още бушуват. Изминалите 12 месеца останаха в историята с много изненадващи резултати.

Най-запомнящите се от тях бяха на голямата сцена – Мондиалът, но имаше и други случаи, при които аутсайдерът побеждаваше фаворита напук на всички прогнози и предположения. Такъв е и примерът с родния Левски, отпаднал от евротурнирите от малтийския Хамрун Спартанс след изпълнение на дузпи.

Предлагаме ви 10 от шокиращите мачове през последните 12 месеца.

НЮКАСЪЛ – КЕЙМБРИДЖ 0:1, КУПА НА ФА, 8 ЯНУАРИ

Скромният Кеймбридж поднесе най-голямата изненада в турнира ФА Къп, след като отстрани елитния Нюкасъл като гост с 1:0 насред митичния „Сейнт Джеймсис Парк“. Успехът бе отразен по-шумно в България заради участието на българския страж Димитър Митов, който заключи вратата си за свраките. Кеймбридж завърши чак на 14-о място в третото ниво на английския футбол, а към днешна дори е в битката за оцеляване, но споменът от победата на „Сейнт Джеймсис парк“ със сигурност ще остане записан със златни букви в историята на клуба.

В същия турнир подвиг постигна и втородивизионният Мидълзбро, който шокира Манчестър Юнайтед насред „Олд Трафорд“ след дузпи.

БЕРЖЕРАК – СЕНТ ЕТИЕН 1:0, КУПА НА ФРАНЦИЯ, 30 ЯНУАРИ

Купата на Франция е страхотна възможност за малките клубове да изгреят на голямата сцена. Класическият пример в това отношение е четвъртодивизионният Бержерак, който направи страхотен пробив през сезон 2021/22. Най-знаменитата победа бе постигната на 30 януари, когато на стадиона в Периго бе победен елитният Сент Етиен с 1:0. Преди това четвъртодивизионният тим вече бе отстранил още един съперник от елита – Метц, а до полуфиналите на Купата на Франция в същия сезон се добра още един отбор от четвъртото ниво – Версай, на който обаче не му се наложи да среща отбори от елита по пътя си.

БОХУМ – БАЙЕРН 4:2, БУНДЕСЛИГА, 12 ФЕВРУАРИ

Байерн разби Бохум със 7:0 като гост през август 2022 г., но в рамките на сезон 2021/22 претърпя срамно поражение на същия стадион в двубоя от Бундеслигата – 2:4. Интересното в случая е, че всичките попадения в мрежата на Нойер бяха вкарани още през първото полувреме, което определено не се случва често на хегемона в немския футбол.

В крайна сметка Байерн стана убедителен шампион с 8 точки аванс пред Борусия Дортмунд, но поражения като това срещу аутсайдера Бохум определено са черно петно за мюнхенци.

ИТАЛИЯ – СЕВ. МАКЕДОНИЯ 0:1, СВЕТОВНА КВАЛИФИКАЦИЯ, 24 МАРТ

Италия да пропусне второ поредно световно първенство? Звучи абсолютно немислимо, но е факт, след като абсолютният аутсайдер Северна Македония превзе „Ренцо Барбера“ в Сицилия. Победното попадение отбеляза Александър Трайковски в 90+2. По този начин действащите европейски шампиони пропуснаха шанса да се класират за мондиала в Катар. Шокът е двоен, тъй като адзурите пропуснаха и първенството в Русия 4 години по-рано.

Скуадрата имаше златна възможност да се класира директно, но Жоржиньо пропусна две дузпи срещу Швейцария в груповата фаза. Равенството 1:1 у дома с България също струва скъпо на Роберто Манчини и неговите момчета. В крайна сметка загубата от Северна Македония с 0:1 вкъщи остава в историята като една от най-големите издънки в цялата история на италианския футбол.

АНГЛИЯ – УНГАРИЯ 0:4, ЛИГА НА НАЦИИТЕ, 14 ЮНИ

Унгария не се класира на световното първенство, но сътвори някои от най-сензационните резултати през 2022 г. Маджарите, водени от италианеца Роси, записаха върховото си постижение в Лигата на нациите на 14 юни, когато разбиха на пух и прах Англия с 4:0. Мачът се игра на „Молиню“ в Уулвърхемптън и донесе на Трите лъва най-срамното им домакинско поражение от близо век.

До 70-ата минута бе само 1:0 за унгарците, които след това нанизаха още три попадения чрез Роланд Шалай (70), Золтан Наги (80) и Даниел Газдаг (89).

ЛЕВСКИ – ХАМРУН 1:2 (1:4 СЛЕД ДУЗПИ), ЛИГА НА КОНФЕРЕНЦИИТЕ, 11 АВГУСТ

Мачовете в европейските турнири са голяма болка за левскарите от много години насам, но развоят на срещата с екзотичните малтийци надмина и най-големите кошмари на синята публика. Абсолютният слабак Хамрун бе победен в първия мач с 1:0 и на реванша всички очакваха празник на „Герена”. Новата „синя приказка” изглеждаше готова да бъде написана, но тогава играчите на Мъри Стоилов се сгромолясаха с гръм и трясък срещу непретенциозния съперник. Поряза ги гол на Райън Камензули в 90+2 след груба грешка на съдията Ковач и вратаря Ники Михайлов, който тръгна да излиза неразчетено.

РАПИД ВИЕНА – ВАДУЦ 0:1, ЛИГА НА КОНФЕРЕНЦИИТЕ, 25 АВГУСТ

Европейските турнири през лятото предложиха обичайната доза изненади, а някои от тях бяха с участието на добре познатия у нас Вадуц (Лихтенщайн). Скромният клуб си проби път до груповата фаза на ЛК след серия от изумителни сензации. Първият мач срещу Рапид Виена завърши 1:1 на лихтенщайнска земя, което породи очаквания за лесен австрийски успех на реванша. Рапид обаче записа голяма издънка, губейки с 0:1 от Вадуц, а червеният картон на Вимер още в 35-ата минута допълнително усложни нещата в плейофа.

Преди това Вадуц вече бе направил още една сензация, елиминирайки 8 пъти по-скъпия турски Коняспор, при това отново след победа като гост – 3:1.

МАН СИТИ – БРЕНТФОРД 1:2, ВИСША ЛИГА, 12 НОЕМВРИ

Пореден кръг от английската Висша лига, в който коефициентът за домакински успех бе 1.14, но резултатът се оказа шокиращ за Пеп Гуардиола и неговите момчета. Те бяха попарени от Айвън Тони в 90+8 за 1:2 точно преди паузата за Мондиал 2022. Заради пропуснатата победа шампионите на Англия изостанаха от лидера Арсенал, но това не е единственият изненадващ резултат с участието на Брентфорд. По-рано през кампанията същият този отбор разби с 4:0 Манчестър Юнайтед у дома, при това с четири гола в мрежата на червените дяволи още до полувремето.

През април пък Брентфорд разби Челси насред „Стамфорд бридж“ с 4:1, а в началото на новата 2023 г. вече взе скалпа на още един гранд – 3:1 над Ливърпул вкъщи.

АРЖЕНТИНА – САУДИТСКА АРАБИЯ 1:2, МОНДИАЛ 2022, 22 НОЕМВРИ

Аржентина стана световен шампион на първенството в Катар, но мондиалът започна по кошмарен начин за Лео Меси и компания. Гаучосите поведоха с 1:0 на старта срещу Саудитска Арабия, но зелените соколи, водени от французина Ерве Ренар, шокираха южноамериканците с пълен обрат с две бързи попадения. Вкараха ги Салех ал Шехри в 48-ата минута и Салем ал Давсари 5 по-късно. В оставащите минути Меси и компания така и не успяха да стигнат дори до точка, а в този момент малцина щяха да предположат, че отбор, загубил от вечния аутсайдер Саудитска Арабия, всъщност е готов да извърви пътя до финала и да го спечели.

ГЕРМАНИЯ – ЯПОНИЯ 1:2, МОНДИАЛ 2022, 23 НОЕМВРИ

Една от големите сензации, с които ще запомним световното в Катар. Японците определено бяха от приятните изненади. Демонстрираха го още в първия мач, когато изоставаха с 0:1 от Германия на полувремето, но след това се възползваха от пропуските на немците и на свой ред вкараха своите положения за знаменития обрат – 1:2.

Загубата от Япония даде началото на едно от най-слабите представяния на Бундестима на СП, а играчите, които хвърлиха в екстаз своята родина, са Рицу Доан (75) и Такума Асано (83).

Мондиал 2022 предложи и още няколко големи сензации, сред които се открояват най-вече победите на Мароко срещу Белгия, Испания и Португалия. Те превърнаха атласките лъвове в първите африканци, които достигат до Топ 4 на световно първенство.