Отписаха рекорда на Стефка Костадинова , украинката Магучих я надскочи

Спортистката преодоля 201 см и така подобри с 1 см постижението

Новини
19:29 - 24 Октомври 2024
3563
Отписаха рекорда на Стефка Костадинова, украинката Магучих я надскочи

Няколко часа след като изтри рекорда на Стефка Костадинова във високия скок от 209 см, световната федерация официално пусна и съобщение, че е ратифицирала постижението на украинката Ярослава Магучих от 210 см, регистрирано на турнир в Париж през юли.

Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд в скока на височина, който бе притежание на българката Стефка Костадинова в продължение на близо 37 години. Тя успя да постави рекорда само след четири опита. 

Магучих само на две състезания е вдигала летвата на тази височина - в Брюксел и на парижкия стадион "Шарлети", когато ги преодоля. Разликата между тези състезания е близо 2 години - или най-точно 674 дни. През този период в нито един свой старт тя не прави и опит да подобри рекорда, както и преди това.

От друга страна, Стефка прави цели 22 неуспешни опита в 8 състезания, преди да постави рекорда си. И то в период малко по-голям от година, или точно 442 дни. В цели 7 състезания. Това показва стабилност в резултатите и никакъв страх от височината. А между двата рекорда има цели 159 неуспешни опити на различни атлетки.

Постижението 210 см дойде изневиделица, тъй като Магучих изведнъж и много неочаквано подобри летните си резултати с близо 10 см и след това не потвърди в нито един старт подобен потенциал.

Тогава Стефка Костадинова поздрави на мига Ярослава, след като украинката й отне рекорда. А месец по-рано българката я целуна за късмет и й пожела олимпийско злато с рекорд, докато й връчваше медала за европейската титла в Рим.