Отпускат 1,5 млн. лева за ремонт на Главното мюфтийство

Общество
19:46 - 03 Юли 2024
1461
Отпускат 1,5 млн. лева за ремонт на Главното мюфтийство

300 000 лв. са отпуснати за възстановяване и реконструкция на камбанарията на храм "Св. великомъченик Георги" в Белица.

Храм "Св. вмчк. Георги - Победоносец" е построен в периода 1833-1835 г., а през 1983 г. е деклариран като архитектурно-строителен паметник на културата от "национално значение". През годините храмът е частично ремонтиран, като след 2015 г. действащата тогава малка камбанария е премахната. Градът и населението на практика са лишени от функционалността и каноничната необходимост от камбанария към храма. Камбанарията е неразделна и необходима част от храмовете и църковния живот на православните християни, затова възстановяването и реконструкцията на камбанарията е крайно наложително, посочват от МС.

Кабинетът одобри и допълнителни разходи в размер на 1 500 000 лв. за Мюсюлманско изповедание, за спешен ремонт на сградата, разположена на ул. "Париж" 11 А, предоставена за административните дейности на Мюсюлманското изповедание.

Сградата е значително амортизирана и се нуждае от основен ремонт, за да може да започне да функционира като административна сграда на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание. Главният секретар на Главно мюфтийство посочва, че при направена инспекция на сградата са установени редица неотложни ремонтни дейности като ремонт на покрива, подмяна на електроинсталацията, ремонт на ВиК инсталацията, вътрешни ремонти, изолация на фасадата, подмяна на дограмата, както и ремонт на отоплителната система. Осигуряването на необходимото финансиране ще подпомогне реновирането на сградата и използването ѝ по предназначение.