Отпуснаха 300 000 лева за поддръжка на военни паметници

Средствата ще бъдат разпределени между 21 общини

Актуални новини
16:27 - 04 Септември 2019
1930
Отпуснаха 300 000 лева за поддръжка на военни паметници

На днешното си редовно заседание Министерският съвет одобри трансфери по бюджетите на общините за 2019 г. Промените включват ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници, а отпусната сума е 300 000 лева.

Военните паметници са публична общинска собственост с изключение на тези, които са специално разграничени като собственост на държавата. Затова общините са задължени да полагат грижи за тях.

В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии "Военни паметници" или до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови.

След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната, беше изготвен списък по общини с военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт и възстановяване или предстои да бъдат изградени или завършени, съобщават от Министерския съвет.

Средствата в размер на 300 000 лв. ще бъдат разпределени между общините Благоевград, Хаджидимово, Айтос, Поморие, Аксаково, Ветрино, Провадия, Суворово, Горна Оряховица, Павликени, Свищов, Белоградчик, Видин, Чупрене, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Хайредин, Габрово, Дряново, Севлиево.