Отравянията в ирански училища са засегнали 13 000 души

Сто деца са все още хоспитализирани

Новини
18:18 - 13 Март 2023
1728
Отравянията в ирански училища са засегнали 13 000 души

Около 13 000 предполагаеми случая са установени до момента от появата на първите съобщения за мистериозни отравяния на ученички в Иран, като около сто деца все още се лекуват в болница, предаде ДПА, като се позова на иранската новинарска агенция "Тансим".

Отравянията разтърсиха страната и предизвикаха нови протести миналата седмица. Иранското правителство предполага, че става въпрос за целенасочени. Мишена са почти изцяло девически училища. Родители и близки на пострадалите са възмутени и разгневени и обвиняват властите, че не си вършат работата и донякъде носят вина за случилото си.

Лекари съобщават за отравяне с газ, но картината като цяло все още е неясна. Засега няма смъртни случаи.

Политическото и духовното ръководство на Иран беше подложено под огромен натиск след началото на протестите миналата есен срещу репресивното правителство и ислямската система на управление, посочва ДПА. В резултат на протестите, предизвикани от смъртта в ареста на иранската кюрдка Махса Амини, Техеран изпадна в най-тежката политическа криза от десетилетия. Двадесет и две годишната Амини била задържана на 14 септември, тъй като не носела покривалото си за глава според изискванията. Два дни след задържането си тя починала в ареста.