Отрицателни са първите 27 проби на контактните лица на COVID-19

България започва ползването на бързи тестове, но ще ги проверява и в националните лаборатории

Топ
17:05 - 09 Март 2020
2759
Отрицателни са първите 27 проби на контактните лица на COVID-19

27 отрицателни проби отчетоха лабораториите от тестуваните в Плевен лица, които са били контактни на двамата болни там. Все още се чакат резултатите от близо 100 проби, взети и от Плевен, и от Габрово във връзка с другите 2 пациентки с коронавирусна инфекция, доказани в болницата там. 

От Националния оперативен щаб отчетоха, че лабораторните резултати в цяла Европа са бавни. "Има 2 начина за разрешаването на този проблем - или да се разшири броят на лабораториите, или да се създадат по-бързи тестове", уточни шефът на щаба и на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. Той напомни, че и у нас, и в другите засегнати страни, действат идентични мерки за превенция и карантина. 

Oт днес индексът на МВнР за пътуване до Италия е повишен на 3, което означава там да се ходи само при изключителна нужда. Останалите препоръки са публикувани на сайта на МВнР, както и полезна информация за туристическите агенции и авиокомпаниите. 

"Моля всички да се съобразяват и да проявят висока отговорност към себе си и близките си и да избягват пътувания", допълни проф. Мутафчийски. В това число се включват и командировките. 

В Плевен и Габрово няма промяна в здравословното състояние на пациентите, инфектирани със заразата, успокои шефът на ВМА. Държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди, че моделът там ще се повтори и в други градове у нас. "Това е процес, през който всички държави минават. Затова има удовлетворителни знаци - колегите посрещнаха много спокойно първите пациенти, много бързо се издириха контактните лица. Така ще продължим и в бъдеще, но разчитаме на по-бързите скринингови тестове.

Освен това златен стандарт е бързите тестове да се повторят и в националните лаборатории", уточни още санитарният инспектор. Все пак той отчете, че границата в болниците не бива да се преминава и да не се пречи на осигуряването на необходимата здравна грижа и помощ. Няма да се прекъсват химиотерапии и хемодиализи. "Не може неща, които си отлагал с месеци, точно сега да тръгнеш да решаваш", предупреди доц. Кунчев във връзка с наплива на пациенти в болниците. 

"Целта ни е да направим така, че по-малко хора да се заразят, но и да не счупим държавата - да не направим икономиката така, че да се налага да се възстановяваме 2-3 години след това", предупреди още доц. Кунчев. Той отново помоли онези, които имат лека температура и слаба кашлица да не се втурват към лекарските кабинети. Очакванията на щаба са тази седмица да намалеят драстично и случаите на грип "Б", което да облекчи ситуацията. 

Общо се очакват 84 от Плевен и над 40 от Габрово. Резултатите им се очакват утре.