Отровна пяна залива колумбийски град

Идва от мръсната река

Мистика
11:01 - 29 Април 2022
2386
Отровна пяна залива колумбийски град

Огромно количество отровна пяна залива град Москера, Северозападна Колумбия. Пяната идва от близката замърсена с индустриални и битови отрови река. Големи кълба от нея се носят от вятъра над улиците на града, като на места край сградите се трупат купчини пяна.

Еколозите смятат, че проблемът се създава от заустванията на реката в индустриалната зона, както и от домакинските почистващи препарати. Това се потвърждава и от местните власти. В официално съобщение се казва, че бялата токсична пяна е частично причинена от смесване на сурови отпадъчни води с химикали, открити в домакинските перилни препарати.

Едуин Гарсия, директор на екологичната лаборатория в региона Кундинамарка, изтъква, че властите се опитват да контролират проблема и са инсталирали пречиствателна станция.

Токсичната пяна създава редица здравословни неразположения. Гонсало Роа, който живее в района на Лос Пуентес от 40 години, казва, че замърсяването причинява проблеми с дишането при децата и така е от много години.

Пяната обикновено се образува там, където река или мост се стесняват като в замърсената вода се създава турбуленция. Подобни проблеми съществуват и около други реки в Колумбия. Еколози предупреждават, че ако не се вземат мерки, скоро ще има масови проблеми със здравето при хора от вички възрастови групи.