Отровният въздух убива 18 000 българи

Здраве
14:01 - 20 Януари 2022
2786
Отровният въздух убива 18 000 българи

Мръсният въздух убива между 14 000 и 19 000 българи у нас всяка година. Това означава, че всеки месец над 1000 души у нас стават жертва на тази опасност.

Това показват официалните данни на СЗО и няколко големи проучвания, правени по тази тема, цитирани от „Монитор”. Според по-консервативните проучвания между 14-15 хиляди души са жертвите на въздушното замърсяване на годишна база.

Реалистичните данни от проучвания обаче показват, че те са към 18-19 хил., обясни председателят на управителния съвет на сдружение "Въздух и здраве" и депутат от ПГ на „Демократична България“ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Вредата от въздушното замърсяване върху здравето на хората се изследва със специална методология, както се доказва ефектът от тютюнопушенето и повишената скорост при пътнотранспортните произшествия - поставят се при равни условия група хора, която живее при ниско замърсяване, и втора група, живееща при високо замърсяване.

Международните изследвания по темата показват категорично, че всеки милиграм на кубически метър замърсяване, който е в повече, увеличава риска от смърт с един процент.