Отрязаха "Топлофикация" за помощи, била бездънна яма!

Новини
22:00 - 31 Януари 2022
4981
Отрязаха "Топлофикация" за помощи, била бездънна яма!

Топлофикациите няма да получат компенсации, държавата ще плати парите директно на газовите доставчици. Затова Министерството на енергетиката е предложило то да плати директно на газовите компании, които доставят синьото гориво Европейската комисия не е против домакинствата, които се отопляват на газ, да получат компенсации.

Нотификацията за 140 млн. лв. помощ за скъпото гориво за декември и януари още не е получена, тъй като от Брюксел не били съгласни да се дават компенсации на топлофикациите - не били сигурни къде ще отидат парите.

Затова Министерството на енергетиката е предложило то да плати компенсациите не на топлофикационните дружества, а на газовите компании, които доставят горивото. Така щяло да бъде сигурно, че сумите са отишли за скъпия газ, а оттам и за всички потребители на топлофикациите.

Преди мораториума на парламента се предвиждаше от 1 януари цената на парното в София да се увеличи с 30%, а средно за страната с 11 на сто.

Подкрепата за скъпото синьо гориво е за всички битови потребители, които всеки месец получаваха все по-високи сметки за газ. Домакинствата ще получат компенсациите си с приспадане със сметките от газоразпределителните дружества за декември и януари. Стремежът е те да си получат парите през февруари, както бизнесът за тока. Програмата ще продължи и за сметките за февруари и март, информира "24 часа".

Как се определят компенсациите за домакинствата на природен газ?
Плаща се 50% от разликата между прогнозната цена, определена от КЕВР на 1 юли за топлофикациите за първото тримесечие на 2022 г., и цената на “Булгаргаз”. Прогнозната цена на газа на енергийния регулатор е 48,80 лв. за мегаватчас. Декемврийската цена, пак одобрена от КЕВР, е 102,33 лв. за мегаватчас, а януарската - 133,41 лв. Така компенсациите, които ще получат домакинствата, са 26,77 лв. за мегаватчас за декември и за януари - 42,33 лв.