Отрязано дърво разбунтува Созопол

Новини
21:19 - 18 Март 2024
17653
Отрязано дърво разбунтува Созопол

Сигнал за отсечено дърво в началото на Стария град в Созопол, където ще се построи дългоочакваната автогара, разбунтува местната общественост.

Хората от морския ни курорт се оплакват, че е изкоренено най-старото дърво в морския град - емблематичен ясен, под който са израснали поколения. Местните твърдят, че то било на над 300 години и не било болно, тоест нямало причина да се премахне.

Оказа се, че това се налага заради арехологическите разкопки, които се правят във връзка с бъдещия строеж на автогарата, информира Флагман.

Реализирането на проекта е най-голямата битка на кмета Тихомир Янакиев, както и най-голямата мечта на местните. Туристически град като Созопол няма автогара, в която да посрещне и изпраща пътуващите. След дълги години обикаляне по институциите Янакиев успя да се пребори за строителството й.

За да се случи това обаче, от Министерството на културата изискват да се извършват археологически разкопки, тъй като теренът е точно на входа на Стария град. Именно от ведомството са изискали да бъдат изсечени всички дървета и растения, съобщи директорът на „Общински гори и озеленяване“ инж. Мирослав Киров.

В района обаче са засадени 10 нови, обясни той.

В момента се извършва санитарна сеч в целия град. Подрязват се клони както в парка, така и по улиците на Созопол. Това се прави за безопасността на хората, тъй като при по-силни ветрове има опасност от счупване. Хралупите на дървета се пълнят вода при дъжд, която след това разрушава дървото отвътре, като се разширява или свива, в зависимост от температурите.

„Има много дървета, които с в лошо фитосанитарно състояние. Те са опасни и трябва да се премахват“, каза инж. Киров. През миналата седмица той заедно с кмета Тихомир Янакиев направиха инспекция на зелените площи.

Около 100 нови дръвчета и много декоративни храсти ще бъдат засети през пролетта в Созопол, уточниха от администрацията. Те са много повече от тези, които ще бъдат премахнати.

От Община Созопол уточниха, че утре, 19 март, организират акция по залесяване.