Отслужиха Вечернята за Второ Възкресение

Общество
18:16 - 02 Май 2021
1467
Отслужиха Вечернята за Второ Възкресение

Празнично богослужение за Второ Възкресение беше отслужено в православните храмове. На службата, наречена още Вечерня, за втори път след полунощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ възкръсналия Спасител. Българският патриарх Неофит участва молитвено в богослужението в столичната митрополитска катедрала „Света Неделя“, съобщава БНР. 

Стотици вярващи изпълниха храма, а по традиция Светото евангелие бе прочетено на няколко различни езика, напомняйки, че благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Службата за Второ Възкресение в митрополитската катедрала "Света неделя" оглави Белоградчишкият епископ Поликарп, който прочете пасхалното послание на патриарх Неофит и на Светия Синод към българския народ:

"Радостно празнуваме победата и тържеството на живота, постигнати във възкресението, мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас. Христос воскресе!".

В патриаршеското и синодално-пасхално послание за Великден се казва, че светът продължава да бъде раздиран от неправди и противоречия, от войни и прояви на омраза, да бъде болен, а вечните евангелски ценности са изместени от егоизъм. А особено подходящ за размисъл върху всичко това е имено днешния ден на Христовото Възкресение, се отбелязва в посланието.

То завършва с благословията благодатта, мирът и любовта на възкръсналия от мъртвите Исус Христос и общението със Светия дух да бъдат с всички нас. 

Снимка: БГНЕС