Отстъпката от 25 ст. на литър гориво остава през декември

Правителството отпуска 38 млн. лева за целта

Новини
16:41 - 23 Ноември 2022
1852
Отстъпката от 25 ст. на литър гориво остава през декември

Отстъпката за горивата от 25 стотинки на литър горива ще продължи до края на годината, а служебното правителство обмисля продължаване и през следващата година, но вече таргетирано според доходите на хората, както и според „тези, които ползват транспорт“, т.е. хората, които ползват обществен и железопътен транспорт.

Това посочи в студиото на Нова телевизия министърът на транспорта и вицепремиер в служебното правителство Христо Алексиев.

40 млн. лв ще са нужни за декември месец, а правителството вече ги е осигурило. Мярката обаче ще бъде преосмислена и променена за следващата година.

Затова и Христо Алексиев обръща внимание на народните представители, че трябва да се съсредоточат върху облагането на свръхпечалбите в енергийния сектор.

Правителството остава съсредоточено върху усилията за намаляване на цените в енергоизточниците. И в момента България е с едни от най-евтините горива в Европа, а проблемът остава в доходите на хората.

Данните за октомври показват обаче, че инфлацията вече върви надолу. Това се случва за първи път. Договарянето на по-висока минимална работна заплата обаче трябва да стане на ниво социални партньори, обясни Христо Алексиев.