Отстраниха китайския министър на отбраната Ли Шанфу

Това е второто за последните три месеца уволнение на висш представител на държавното ръководство

Новини
15:42 - 24 Октомври 2023
1900
Отстраниха китайския министър на отбраната Ли Шанфу

Генерал Ли Шанфу беше отстранен от длъжност като министър на отбраната на Китай и от мястото си в Държавния съвет, съобщи Китайската централна телевизия (КЦТВ), цитирана от БТА.

Президентът Си Дзинпин вече е подписал указ за уволнението му.

Това е второто за последните три месеца отстраняване от длъжност на висш представител на китайското ръководство, след като през юли от поста си беше освободен и бившият външен министър Цин Ган.

Днес заедно с Ли, и Цин Ган беше отстранен от мястото си в Държавния съвет.

Отстраняването и на двамата от съвета беше одобрено от Постоянния комитет на Общокитайското народно събрание на представителите (висшия орган на китайския парламент), посочва КЦТВ.

През август "Файненшъл таймс" написа, че е възможно Ли да е бил отстранен от длъжност и че срещу него се води разследване.

Не беше дадено обяснение за уволнението на Ли. Засега не е назначен негов заместник, което означава, че постът остава вакантен в момент, когато Китай се готви за домакинството на чуждестранни представители от сферата на отбраната на Сяншанския форум в Пекин, който ще се състои от 29 до 31 октомври в китайската столица, отбелязва Ройтерс.