Отстраняват Джокович от тениса заради отказана допинг проба?

Актуални новини
11:42 - 27 Ноември 2023
3853
Отстраняват Джокович от тениса заради отказана допинг проба?

Сръбският национален отбор по тенис е отказал допинг проба преди началото на представянето си на финалния турнир за Купа "Дейвис". След двубоя срещу Великобритания тестът беше направен, но бившият френски колоездач Марк Мадио поиска отстраняването за Новак Джокович и съотборниците му за неопределено време, докато се реши с колко да бъдат глобени. 

"Има правило за допинг контрол както преди, така и след мач.

Ако антидопинговият орган си върши добре работата, Джокович трябва да бъде отстранен. Отказа тест преди мача, направи го и след това. В колоезденето, ако откажете тест, той автоматично е положителен и ще бъдете наказан. Нямате право да откажете изследване, това е правило.

В асортимента от допинг продукти има такива, които могат да бъдат открити само в много ограничен интервал от време. Ако не се тествате преди началото на мача, следите от тези продукти може да изчезнат по-късно. Затова е въведено тестване преди мачовете. Нереално е Джокович да получи само предупреждение", каза Мадио, цитиран от Би Ти ВИ. 

Националният отбор на Сърбия победи Великобритания, но загуби от Италия на полуфиналите за Купа "Дейвис". След това италианците станаха шампиони в турнира.

А ето и какво каза Ноле след мача с Нори:

"Все още не съм минал пълен допинг контрол, трябва да дам кръв. Скарах се с хората от антидопинговата агенция. Не можех да повярвам, че са взели такова решение.

За повече от 20 години не ми се е случвало да ме тестват час и половина преди мач.

Следвам програма, имам нужда от спокойствие, а не да ми вземат кръв. Подкрепям тестването на всички, но това беше нелогично решение."