Отварят „Света София” като джамия при засилени мерки за сигурност

Посещението ѝ вече ще е безплатно за всички

Новини
17:43 - 23 Юли 2020
1686
Отварят „Света София” като джамия при засилени мерки за сигурност

След като 86 години беше музей, Истанбулската катедрала "Света София" ще бъде отворена утре в петък, но вече като джамия. Местните медии обявяват това като повод за празнуване на мюсюлманите не само в Турция, но и по целия свят.

Тези дни властите в Истанбул се готвят за тържественото откриване, което ще е съобразено с необходимите строги мерки в съответствие с социалното дистанциране, така и с ислямските правила.

"Знаем, че е най-голямото желание на нашите посетители да се молят в Света София", заяви валията на Истанбул Али Йерликая днес, подчертавайки, че са предприели необходимите предпазни мерки, за да задоволят правилно това искане.

Йерликая заяви, че за да имат всички достатъчно време да се молят, структурата ще отвори вратите си за посетители в 10 часа сутринта и ще остане отворена до следващата сутрин.

"Поради пандемията, въпреки, че капацитета на сградата е за  4 хиляди богомолци, утре ще бъдат допуснати само около 1500 души които ще са със специални покани-пропуски, вътре в постройката, а около джамията, пет района бяха определени като зони за молитви за гражданите, две от които са за жени", каза той, като подчерта, че има достатъчно място за всеки да се моли, без да нарушава правилата за социално дистанциране.

Според изявленията на валията ще има 11 контролно-пропускателни пунктове до района. "За да се ускори и лесен процес на влизане, ние молим нашите посетители да не носят раници или чанти", каза Йерликая.

Освен това управителят напомни, че ще бъде премерена и температурата на посетителите, както и носенето на маски също ще бъде задължително. Ще има 17 здравни пункта, в които 736 здравни служители ще работят активно. На място ще има линейки и хеликоптер.

Тъй като се очаква голям интерес от страна на богомолците, от днес ще бъдат затворени главните пътища водещи до Света София, добави Йерликая.

Столичната община в Истанбул също е взела предпазни мерки за големия ден. Предоставяйки  25 минибуса за безплатен обществен транспорт до джамията, общината направи и безплатни зони за паркиране в района. Общината също планира да раздаде 25 000 бутилки с вода, маски, дезинфектанти и молитвени килими за еднократна употреба.

Света София е сред най-посещаваните обекти в Турция както за местни, така и за чуждестранни туристи. През 1985 г., музея Света София е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

На 10 юли държавният съвет на Турция отмени постановление на кабинета от 1934 г., което превърна Света София в музей, проправяйки пътя за нейното използване като джамия отново 86 години по-късно. Преди това тя е била джамия от близо 500 години, а преди завземането на Константинопол от османската армия, постройката е била над 900 години главната ортодоксална катедрала. 

На 16 юли 2020, турската дирекция по вероизповеданията (Диянет) подписа протокол за сътрудничество с Министерството на културата и туризма за поемане на стопанисването на Света София след връщането й в джамия, пише „Марица”.