Отварят пак зелените коридори, най-малкият пациент с Омикрон е на 10 месеца

Въпреки вълната интересът към имунизацията остава смешно малък

Общество
20:34 - 12 Юли 2022
5402
Отварят пак зелените коридори, най-малкият пациент с Омикрон е на 10 месеца

Подвариантът на Омикрон - BA.5 е 30 пъти по-заразен от първоначалния коронавирус и затова случаите с болни се увеличават. Това заяви пред “Труд” проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите й през летните месеци е добре хората от рисковите групи да се ваксинират, за да предотвратят по-тежкото протичане на заразата през есента.

Заболяването протича сравнително по-леко, но положителните проби растат, показват данните от единния информационен портал.

Симптомите са характерни за COVID-19 - главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.

Според платформата на НЦЗПБ вече осем области са преминали в жълтата зона на разпространение на заразата - София-град, София-област, Варна, Бургас, Перник, Враца, Добрич и Ямбол. 1 005 бяха новодиагностицираните с COVID-19 лица за 9 юли, а 256 бяха за последното денонощие. Активните случаи в момента са 10 864.

Към момента здравните власти не налагат нови ограничения, но от миналата седмица беше анонсирано, че там, където заболеваемостта е по-висока, да издадат предписание за носене на защитна маска в болниците.

По-рано днес проф. Христова каза, че след проведени в здравното министерство интензивни разговори се очаква до ден-два да бъдат обявени резултатите и новите мерки.

"Много важно е сега да ограничим разпространението. Поне носенето на маските нека да бъде задължително навсякъде на обществени места", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Отварят отново зелени коридори

Зелени коридори за ваксинация срещу COVID-19 ще бъдат отворени през тази седмица в Силистра, съобщиха от местната регионална здравна инспекция (РЗИ).

Имунизационният кабинет в инспекцията ще бъде отворен на 12 и 14 юли от 13:00 до 15:00 часа, както и на 13 юли от 16:30 до 18:30 часа. Адресът на кабинета е гр. Силистра, ул. “Петър Мутафчиев” №82, сградата на РЗИ.

Въпреки увеличението на случаите на COVID-19 в цялата страна, oт РЗИ-Силистра съобщиха, че броят на желаещите да се имунизират остава слаб.

Интересът към ваксинирането във Варна също е слаб. За седмица са проведени малко над 500 имунизации. Освен при лични лекари, във Варна има пет ваксинационни пункта - в РЗИ и поликлиниките, както и по един в Провадия и Дългопол. До момента в областта са поставени 313 192 ваксини. Над 150 000 души са с втора доза, а 54 117 - с бустерна.

Общо 114 са регистрираните случаи на COVID-19 за седмица в Хасковско, като сред тях са осем бежанци от Регистрационно приемателен център - Харманли и четири медицински лица.

Интересът към ваксините засега в Бургас, а и по околните курорти е минимален. Няма организирани изнесени “кабинети” за ваксини. Ваксинирането става само в РЗИ, УМБАЛ и при личните лекари.

Бебе на 10 месеца е най-малкият пациент с коронавирус

Бебе на 10 месеца от шуменското село Марково е най-малкият с доказан положителен резултат за коронавирус. 11 души са на лечение в МБАЛ Шумен, сред тях има и дете на 3 години. Увеличава се броя на регистрираните случаи с COVID-19 в Шуменско и за последната седмица 65 са новозаболелите, при 42-ма за предходната, като по-често заразата се среща при деца.

Има ръст и на поставените ваксини. Преди надигането на вълната те бяха спаднали до под двайсетина дози седмично, а сега 127 души са се имунизирали. От тях 78 са си поставили втори бустер, сочат данните на РЗИ Шумен.