Отвлякоха 20 студенти в Нигерия

Поискан е откуп за освобождаването им

Актуални новини
18:15 - 17 Август 2024
2725
Отвлякоха 20 студенти в Нигерия

Двадесет студенти по медицина са били отвлечени в Източна Нигерия, съобщиха полицейски и университетски източници.

В изявление Федерацията на католическите студенти по медицина и стоматология съобщи, че студентите са пътували за конгрес в град Енугу, когато са били отвлечени.

Фортуне Олайе, генерален секретар на Нигерийската асоциация на студентите по медицина, заяви, че са били отвлечени 20 студенти от университетите в Майдугури и Джос и един лекар, пътуващ с тях. Той заяви, че е поискан откуп в замяна на освобождаването им.

Студентите са били отвлечени на пътя близо до град Отукпо, на по-малко от 150 км от Енугу, който редовно е обект на нападения и отвличания. Нигерия се сблъсква със значително увеличение на броя на отвличанията поради тежката икономическа криза, която тласка все повече хора към престъпления.

През 2022 г. беше приет закон, който забранява плащането на отвличанията, но много семейства казват, че нямат друг избор, освен да плащат исканите откупи. Нигерийската консултантска фирма SBM Intelligence заяви, че е регистрирала 4777 случая между идването на власт на президента Бола Ахмед Тинубу през май 2023 г. и януари 2024 г.