Отвлякоха кмета на украинския град Херсон

Градът бе окупиран през първата седмица на руската инвазия

Украйна
13:17 - 29 Юни 2022
3331
Отвлякоха кмета на украинския град Херсон

Установени от Русия служители в Херсонска област в Украйна заявиха, че техните сили за сигурност са задържали кмета на град Херсон Игор Колихаев във вторник, след като той е отказал да изпълни заповедите на Москва, а местен служител в Херсон заяви, че кметът е бил отвлечен, предаде "Ройтерс".

Херсон, пристанищен град на Черно море, се намира на северозапад от анексирания от Русия Кримски полуостров. Той беше окупиран през първата седмица на руската инвазия в Украйна, започнала през февруари, и голяма част от местното население напусна региона.

"Мога да потвърдя, че Колихаев е бил задържан от комендантството (военната полиция)", заяви в приложението за съобщения Telegram Екатерина Губарева, назначената от Москва заместник-ръководителка на Херсонска област.

Галина Ляшевска, съветничка на Колихаев, заяви, че "кметът е бил отвлечен, след като е отказал да сътрудничи на руските окупатори на Украйна".

"Тази сутрин кметът на Херсон Игор Колихаев дойде в един от комуналните обекти, където работеха останалите служители на градския съвет", заяви Ляшевска на страницата си във Facebook.

"Веднага щом излезе от колата, той беше задържан от въоръжената национална гвардия и най-вероятно от ФСБ", каза тя, визирайки Федералната служба за сигурност на Русия.

Друг назначен от Москва депутат в региона, Кирил Стремусов, заяви пред руската държавна информационна агенция РИА по-рано в понеделник, че Колихаев е нанесъл "много щети" на "процеса на денацификация" на Русия в Украйна.

"Накрая той беше неутрализиран",  заяви Стремусов, цитиран от РИА Новости.