Отворени врати: Ресторант, в който няма отпадъци
Нулевата философия за отпадъци не оскъпява предлаганите продукти
Ресторант, в който ще има нулев отпадък, отвори врати днес. Той се намира в София на улица "Крум Кюлявков" 25 А.
Заведението се нарича "Благичка – ZERO-WASTE" и си е поставило за цел да намали ползването на ненужните вещи. А това, което може - да се ползва по няколко пъти.
"В началото обектът е бил основно за кетъринг, но в последната една година нещата се променили", споделя създателката Блажка Димитрова.
Тя залага основно на начинът, по който купува продуктите за ресторанта. Избира тези, които не са в пластмасова опаковка, пазарува насипно - със свои торби или кутии.
На второ място, естествено, е и начинът, по който готвят в новия ресторант. В заведението си имат и компостер, в който през деня събират всички органични отпадъци. В него те се превръщат в тор и след това я ползват за градинката пред ресторанта.
Собственичката пояснява, че нулевата философия за отпадъци не оскъпява предлаганите продукти, а дори в някои случаи ги прави по-евтини.