Отвориха пропускателните пунктове в Газа

44 палестинци са загинали при ударите на Израел от петък насам, включително 15 деца

Свят
12:08 - 08 Август 2022
1497
Отвориха пропускателните пунктове в Газа

Камиони с горива влязоха в понеделник сутринта н в ивицата Газа, където влезе в сила примирие между "Ислямски джихад" и Израел след три дни на бойни действия, в които при израелски удари в анклава загинаха 44 палестинци, предаде Франс прес.

Журналист от АФП видя камионите на КПП "Керем Шалом" в южната част от ивицата Газа, през който се превозват стоки. Единствената електроцентрала в Газа в неделя бе спряна поради липса на гориво.

Пропускателните пунктове между еврейската държава и ивицата Газа, затворени във вторник от Израел, отново са отворени "в понеделник за хуманитарни нужди", съобщи в комюнике "Когат" - орган на израелското министерство на отбраната, който следи гражданските дейности в палестинските територии.

"Връщането към обичайния ред ще се осъществи според развитието на ситуацията и ако се спазва сигурността", гласи документът.

След сключването на примирието, договорено от Египет - традиционен посредник между Израел и палестинците -  еврейската държава съобщи освен това, че се възобновяват железопътните превози в зоната около ивицата Газа, и разреши на гражданите си от селата, граничещи с анклава, да напуснат убежищата.

44 палестинци са загинали при ударите на Израел от петък насам, включително 15 деца, посочиха по-рано здравните власти в Газа.

"Ислямски джихад" отговори с изстрелване на ракети срещу Израел, по-голямата част от които бяха прехванати. Снощи израелската армия заяви, че последните й удари срещу джихадистите са били нанесени минути преди влизане в сила на примирието, опровергавайки предишни свои изявления. "Ислямски джихад" от своя страна увери, че "ще преустанови враждебните действия", но предупреди, че си запазва "правото да отговори на всяка следваща агресия".