Отвориха соцапартамент като музей

Жилището е абсолютен хит сред чужденците

Любопитно
16:50 - 08 Август 2019
3266
Отвориха соцапартамент като музей

В столицата отвори врати червен апартамент, който ни телепортира в битието на средностатистическо семейство от времето на комунизма. Апартаментът е абсолютно автентичен и работи като музей. 

Домът е образцов, а предметите в него ни пренасят в моментите, когато повечето апартаменти си приличаха заради ограничения брой мебели и аксесоари.

"Това място е създадено от нас, за да развиваме повече туризма в България, и от арх. Валери Гюров, който има силно отношение към темата. Ние сме Сдружение "365", известни сме с безплатните туристически обиколки на София. Заедно решихме, че има ниша да се разказва за последния етап от комунизма", разка един от собствениците. 

Жилището се радва на изключителен интерес от чужденците. "За тях това е една непозната епоха, по този начин научават много за историята на страната ни", обясни той. Има и домакин, който черпи гостите с типичните за времето храни - етър, лимонада, филийка с масло и чубрица, бонбони "Черноморец".

От няколко години сдружението развива тематични обиколки, свързани с времето на комунизма в България. Обиколките се радват на интерес, което им дава основание да смятат, че червеният апартамент също ще постигне успех.

"Идеята не е да политизираме нещата, а да хвърлим един поглед върху бита и културата на хората по онова време", допълни Томислав.

Предметите в апартаменти са основно от дарители, които са решили, че идеята си струва.