Отзвук в "Ройтерс": България аплодира своите медици

Хората масово пляскат на тези, които се борят с коронавируса, информира реномираната медия

Топ
16:20 - 18 Март 2020
3675
Отзвук в "Ройтерс": България аплодира своите медици

"Българите аплодират своите медици от балкони, за да покажат подкрепа", е заглавието на материала в "Ройтерс", в който се разказва за ситуацията около коронавируса в България.

Хиляди българи излизат всяка вечер в 21:00 на балконите си, за да аплодират лекари и медицински сестри, които воюват на първа линия с коронавируса. По този начин населението показва знак на единство и подкрепа.

Премиерът Бойко Борисов обяви в неделя, че всички медици, участващи в лечението на пациенти с коронавирус, ще получават бонус от 1000 лева (566 долара) на месец.

Потвърдените случаи в България са над два пъти до 52 през последните няколко дни, като 9-годишно дете от Великобритания се превърна в последната потвърдена коронавирусна инфекция в понеделник. Двама души са загинали от инфекцията.

Страната е обявила извънредно положение до 13 април, закривайки училищата и забранявайки масови събирания.

Хиляди хора в столицата София и в десетки други градове застават на балконите си, светят с мобилните си телефони и дават морална подкрепа.

"Всички започнахме да ръкопляскаме в 9 часа", каза Ирена Янкова от северния град Плевен пред БНР, цитирана от "Ройтерс".

„Съседите ни направиха същото. И съседите, живеещи в следващия блок към нас, също започнаха да ръкопляскат. Усещането е неописуемо! Подкрепяме медиците, които са на фронтовата линия и всички хора, които са близо до заразените“, каза Янкова.

Властите заявиха, че здравната система се задържа, тъй като българската индустрия произвежда защитни маски и екипировки за медици.

Българските болници, страдащи от хроничен недостиг на медицински сестри - много от които са напуснали най-бедната държава-членка на Европейския съюз, за ​​да търсят по-добро заплащане на запад - вече започнаха да наемат доброволци, които да помагат за лечение на пациенти, се отбелязва в статията на "Ройтерс".