Овчар №1: Фалираме, искаме помощ

Общество
11:38 - 04 Май 2022
2492
Овчар №1: Фалираме, искаме помощ

С 30 000 са намалели овцете в България само за няколко месеца. За това алармира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По думите му причината са скъпите консумативи, които задушават бранша и застрашават все повече фермери от фалит.

„Овцевъдството е част от икономиката на страната. То е зависимо от поскъпването на суровините – препарати, горива, торове, еленергия, фуражи. Това е най-големият бич за сектора. Цените на фуражите са двойни.

Очакваме от един месец земеделското министерство да разработи схема, която да обезпечи фуражно животновъдите в страната. Предлагаме това да е под формата на евентуално субсидиране на част от нужния фураж.

Тази мярка ще смекчи ценово крайните продукти до пазара, защото никой няма да си купува сирене по 20 лв./кг”, посочи овчар №1.

Той изтъкна, че в момента най-големи трудности изпитват най-големите стопанства и най-малките фермери. Потърпевши са съответно заради скъпия промишлен ток и недостигане на европейски субсидии по предназначение.

Обясни, че от съсловната организация ще предложат на агроминистерството да насърчи фермерите да оставят качествени женски животни за разплод.

„Притеснението ни е, че България от нетен производител стана нетен вносител. Няма полза от многото милиони, които се изсипват, след като не отиват по предназначение и отблъскват животновъдите. Накрая няма да има кой да ги усвои тези пари. Ще ядем австралийско или новозеландско месо“, изрази тревога Караколев.

Той изказа адмирации към част от големите търговски вериги, които избрали да продават само българско агнешко за Великден. Отчита повишение на консумацията на родно месо и млечни продукти. Увери, че за Гергьовден цената на агнешкото няма да бъде повишавана.