Овладяха бедствено положение в Провадия

У нас
07:58 - 05 Юни 2019
2620
Овладяха бедствено положение в Провадия

Остава частичното бедствено положение в Провадия. То беше обявено вчера заради преливане на язовир Тутраканци. Обстановката е стабилизирана, съобщиха късно вечерта във вторник от МВР. Заради проливните дъждове има риск да се скъса язовирната стена, съобщава Нова тв.

Два екипа на пожарната и хидро-модул  бяха изпратени на място. Над язовирната стена се поставяха чували с пясък. С помощта на багер беше разширен преливникът. Кметът на съседното село Бозвелийско също беше предупреден да е готов да направи евакуация.

В късните часове във вторник нивото на язовира започна да спада. Тази сутрин ще бъде решено дали хората могат да се върнат по домовете си. Очаква се да се вземе решение и дали язовирът да бъде напълно източен, или стената му да се ремонтира.

Временно са евакуирани част от жителите на село Тутраканци. Изведени са жителите на 12 имота, които са в близост до реката, чието ниво се покачи заради придошлата вода от язовир Тутраканци, който преля след интензивните валежи. 

„На този етап опасността е преминала и няма застрашени имоти и хора в село Тутраканци. Кризисният щаб ще се събере в 9.30 часа тази сутрин и ще излезем с решение да  бъде отменено частичното бедствено положение”, каза заместник-кметът на Община Провадия и председател на Кризисния щаб Анатоли Атанасов.

Домовете на евакуираните жители на селото са пазени от пет екипа на полицията, каза още той. Заместник-кметът обясни, че язовир Тутраканци е собственост на Община Провадия и е даден на концесия. През 2018 г. Общинският съвет е взел решение язовирът да бъде предоставен на държавното предприятие за стопанисване. Към този момент обаче няма решение дали ще бъде прехвърлен или ще остане собственост на Общината. По думите на Атанасов всички проверки са показали, че язовирът е в добро техническо състояние.