ОВО Е СТАНДАРТ: Тампони и дамски превръзки безплатни в Шотландия

В страната съществувала т. нар. "менструална бедност"

Куриози
13:13 - 25 Ноември 2020
2612
ОВО Е СТАНДАРТ: Тампони и дамски превръзки безплатни в Шотландия

Шотландия се превърна в първата държава в света, която направи продуктите, необходими на жените при менструация, безплатни за всички, съобщи Би Би Си, информира БГНЕС.
 
Членовете на шотландския парламент единодушно одобриха законопроекта за безплатно предоставяне на такива продукти.
 
Понастоящем има законово задължение местните власти да гарантират, че безплатни артикули като тампони и дамски превръзки са на разположение на „всеки, който има нужда от тях“.
 
Законопроектът е внесен от лейбъристката Моника Ленън. Тя води кампания за прекратяване на проблема с осигуряване на необходимите продукти от 2016 г. насам.
 
Тя каза, че това е "практичен и прогресивен" законодателен акт, който е още по-важен поради пандемията на коронавируса.
 
"Менструацията не спира при пандемии и работата за подобряване на достъпа до тампони, дамски превръзки и други продукти за еднократна употреба никога не е била по-важна", добави тя.
 
Налице е явление, наричано „менструална бедност“, т.е. когато хората с ниски доходи не могат да си позволят или да получат достъп до необходимите им продукти.
 
При продължаващ средно около пет дена менструален цикъл, тампоните и превръзките могат да струват до 8 паунда на месец, а някои жени имат проблем с осигуряването на тези средства за собствената си хигиена.
 
Проучване на над 2000 души от Young Scot установи, че около всеки четвърти респондент в училище, колеж или университет в Шотландия е имал проблеми при осигуряване на необходимото при менструация.
 
Междувременно става известно, че около 10% от момичетата във Великобритания не са в състояние да си позволят необходимото им при цикъл; 15% са си ги осигурявали с усилие; и 19% са използвали по-неподходящ продукт поради разходите, сочи проучване.

Освен с „менструалната бедност“, законопроектът се справя и с притеснението на младите момичета да кажат, че са в цикъл. Изследователите казват, че това е проблем за младите момичета. Установено е, че 71% от 14-21 годишните се чувстват неудобно да купуват продукти за менструалния си цикъл.