Оздравелите от коронавирус в Русия достигнаха 4,5 млн. души

За денонощие новите случаи на „Ковид-19“ вече не надхвърлят 9000

Свят
12:28 - 10 Май 2021
722
Оздравелите от коронавирус в Русия достигнаха 4,5 млн. души

4 496 132 достигна броят на оздравелите от коронавирус в Русия, а общото количество на заразените от началото на епидемията досега е близо 4,9 млн. съобщиха в понеделник здравните власти.

Междувременно експерти заявиха, че страната най-вероятно е успяла да избегне третата вълна на коронавирус. Тук през последния месец не се наблюдава ръст на заболеваемостта от „Ковид-19“, като прогнозите са оптимистични и се очаква още в края на лятото да бъдат отменени и последните ограничителни мерки.

Прогнозите сочат, че към началото на есента населението на страната ще придобие т.нар. колективен имунитет. За денонощие в Русия новите случаи на „Ковид-19“ вече не надхвърлят  9000, което е най-ниският показател от октомври м.г. досега.

Сравнително спокойна е ситуацията и в Москва, която е лидер в черната класация. За последните 24 часа тук новите случаи са едва 2828. В тази връзка столичните власти решиха преди дни да съкратят с 4500 броя на болничните легла за лечение на пациенти с „Ковид-19“. Освен това  бяха отменени почти всички ограничения, въведени във връзка с неразпространението на вируса. Отпадна изискването към работодателите 30% от персонала да работи от вкъщи. Тази мярка вече става доброволна.

Отвориха врати нощните заведения, баровете, дискотеките, ресторантите, фитнес залите, кината и моловете. Московските здравни власти отбелязват още една положителна тенденция - за първи път от лятото на миналата година в местните болници са свободни 50% от леглата, предназначени за лечение на пациенти с „Ковид-19“.