Oжесточените боеве продължават в Украйна

Вчера Киев обяви, че войските му са превзели три села в Донецка област

Украйна
11:25 - 12 Юни 2023
2124
Oжесточените боеве продължават в Украйна

Украинското командване съобщи, че войските му водят ожесточени боеве с противника на няколко горещи точки от фронтовата линия, ден след като Киев обяви първи успехи в контранастъплението срещу руската армия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

За изминалото денонощие е имало най-малко 25 сражения, съсредоточени основно в района на източния град Бахмут, както и пò на юг край Авдеевка и Мариинка, все в Донецка област, но и в района на Белогоровка в Луганска област, посочи генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр публикува днес снимка, на която войници издигат украинското знаме в село Сторожеве в Донецка област, и благодари на 35-та отделна бригада на морската пехота за освобождаването му.

Съобщението не може да бъде проверено чрез независим източник, не става ясно и кога точно е било отвоювано селото.

Вчера Киев обяви, че войските му са превзели три села в Донецка област - Благодатне, Нескучне и Макаровка.

Сторожеве се намира между Благодатне и Нескучне.

Засега няма коментар от руска страна.

Някои известни руски военни блогъри посочиха, че украинските сили са установили контрол над Благодатне и Нескучне, а боевете за Макаровка по думите им продължават.

И двете страни заявиха, че през последната седмица са нанесли тежки загуби на противника, докато украинското контранастъпление набираше скорост.

В петък руският президент Владимир Путин обяви, че Украйна не е успяла да пробие руската отбрана, а военното му министерство съобщи, че руските сили са унищожили няколко танка „Леопард“ и друго оборудване, получено от Украйна от Запада.