Пациентка съди болница за отрязана гърда

29-годишната жена е поискала 50 000 лв. обезщетение от УМБАЛ „Канев“ в Русе

Общество
16:44 - 20 Май 2020
2324
Пациентка съди болница за отрязана гърда

Съдът обяви за решаване делото по исковата молба на млада русенка срещу УМБАЛ „Канев“, съобщи Темида.

След преустановяването за два месеца на разглеждането на почти всички видове дела заради обявеното в страната извънредно положение, в сряда в Окръжен съд – Русе бе насрочено второ заседание по гражданското дело, образувано по исковата молба на Милица Аргилова срещу УМБАЛ „Канев“ АД.

29-годишната жена твърди, че в началото на 2018 г. лекари от посочената болница са я оперирали, премахвайки дясната й гърда, без да е съществувала необходимост от това. Медиците решили, че жената е болна от рак. При направена консултация с лекари в Англия, се оказало, че премахването на гърдата на русенката не е било необходимо.

Тя е подала искова молба срещу болницата за 50 000 лв. В първото заседание, проведено на 20 ноември 2019 г., съдът е назначил съдебно-медицинска експертиза с вещи лица професори от УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. На второто заседание тази експертиза от 16 страници е била приета и делото е обявено за решаване. Съдът ще се произнесе в законоустановения срок, обещаха представителите на Темида.

Според специалисти златният стандарт при новооткрито образувание, което на изследване с гефрир (правене на биопсия) по време на операцията покаже, че има неопластичен процес, е да се предприеме мастектомия (отстраняване на гърдата). "Това се случва по преценка на лекуващия лекар и на пациента, а когато се продължи към нея, обикновено съгласието е взето преди началото на интервенцията. Въпреки че квадректомията и лумпектомията са възприети за добри практики по отношение на карциномите ин ситу и тези с показания за минимална инвазия в тъканта, много медици предприемат цялостна ампутация, с цел ограничаване на риска от метастази", обясниха медици и допълниха, че по всяка вероятност младата жена ще загуби делото.