Пада ли ДДС от книгите и учебниците?

Борисов иска нулева ставка за томовете, Горанов се дърпа

Политика
16:53 - 06 Юни 2019
2496
Пада ли ДДС от книгите и учебниците?

Премиерът Бойко Борисов поиска цялостно премахване на ДДС-то върху книгите, но срещна отпор веднага от финансовия си министър Владислав Горанов. За последно пробив за махане на единната 20-процентова ставка върху стоките бе направен при управлението на Симеон Сакскобургготски, когато туристическото лоби успя да издейства намаление на ставката от 20% на 9% върху част от услугите в този бранш. 

"По въпроса за книгите - отдавна го обмислям с Горанов - там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет и в този мандат се дадоха толкова пари за образование, че това е капчица в морето - данъка върху книгите", коментира премиерът.

Той атакува предложението на БСП за намаляване на ДДС върху мляко, месо и продукти от брашно на 5% със следния аргумент: "Защо за толкова много години управление на БСП и ДПС поотделно, заедно не направиха това. Защо сега казаха - има пари в държавата, а при тях – нямаше".

Накрая премиерът стигна до неизбежния си извод, че ГЕРБ са добри стопани и събират много пари в държавата от битката с контрабандата и от приходните агенции.

"Аз винаги съм защитавал - и това е била позицията на Министерството на финансите последователно в годините, че ДДС не трябва да е инструмент за правене на политика", коментира обаче финансовият министър Владислав Горанов.

"Нашият модел е за относително единна данъчна ставка по ДДС, защото имаме три ставки по ДДС - нулева, 9% ставка, която се предлага за туристическото настаняване, и общата 20% ставка. По директива четвърта ставка не може да има. Тоест, ако се коментира определена група стоки, които трябва да бъдат с различни ставки, трябва да бъдат позиционирани в една от трите възможни – 0%, 9% или 20%", обясни той. И напомни, че няма гаранция и механизъм, с който променената ставка върху ДДС да е в полза на потребителите.

"Масово - в това число и в Гърция, за където колегите често дават пример, ефектът остава по средата. Не в масовия потребител, а в търговците и производителите. Тоест, очакването, че ако намалим с 10 пункта ДДС, цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално и гарантирам, че цените няма да паднат", предупреди Горанов.