Паднаха още актове за милиони на фирмите на Черепа

При извършваните проверки на "Евробет" не са констатирани нарушения при декларирането на държавната такса

Общество
20:46 - 10 Ноември 2022
3716
Паднаха още актове за милиони на фирмите на Черепа

Върховният административен съд отмени решение на Административен съд София - град и обяви за нищожен акт на Държавната комисия по хазарта за държавно вземане за 6,5 млн. лв. срещу хазартната компания "Евробет" на избягалия в Дубай бивш хазартен бос Васил Божков. Актът е издаден на 14 февруари 2020 г. от председателя на ДКХ.

Върховните магистрати приемат, че е налице недействителност на акта поради некомпетентност на неговия издател - председателя на ДКХ. През 2020 г. ДКХ установи, че "Евробет" трябва да плати още 4.88 млн. лева такси от продадените билети. Върху тази сума се натрупаха и лихви за над 1.6 млн. лева.

С подобни аргументи преди два дни ВАС обяви за нищожен друг акт на ДКХ, според който "Еврофутбол" на Божков дължи 329 млн. лв. на държавата.

В решението е отбелязано, че комисията по хазарта като колективен орган е утвърдила правила за организираната от "Евробет" игра "Изтрий и спечели", която по-късно е преименувана на "Лотария България", с което име става известна, припомня "Медиапул". Именно в съответствие и в изпълнение на тези правила компанията на Божков е подавала всеки месец декларация за стойността на получените такси и комисионни съгласно Закона за хазарта. При извършваните проверки на "Евробет" не са констатирани нарушения при декларирането на държавната такса, напротив, назначена комисия от председателя на ДКХ е установила, че на дружеството следва да се възстановят надвнесени такси в размер на близо 70 хил. лв.

ВАС смята за меродавни одобрените от комисията по хазарта правила на играта, а не Законът за хазарта, от чието тълкуване е видно, че няма как в моментните лотарии да има комисионер, каквото и да пише в правилата на играта. ВАС казва и че шефът на комисията не може сам да пререшава въпроси, които веднъж вече са решени от комисията в целия ѝ състав.