Падналият изтребител - произведен в Чехословакия, у нас е от средата на 80-те години

Новини
13:37 - 13 Септември 2024
2260
Падналият изтребител - произведен в Чехословакия, у нас е от средата на 80-те години

Изтребителят L-39ZA Albatross е високоманеврен реактивен учебно-боен самолет предназначен за първоначално и специално обучение, както и за усъвършенстване на летателните умения по бойно използване. 

Създаден е в бившата Чехословакия с цел да замести учебно-тренировъчния самолет L-29 Delfin. Под ръководството на инж. Ян Влчек конструкторски колектив разработва прототипа на L-39 Albatros, който прави първия си полет през 1968 г., а серийното производство започва през 1974 г.

През 1986 година  България поръчва 36 самолета 

В изпълнение на договор, сключен между българското Главно инженерно управление и Главното търговско управление на министерството на външната търговия на Чехословакия първите самолети започват да пристигат през 1986 г. във 2-ри учебно-боен авиационен полк в Каменец. 

През март 1986 год. започва първоначалната подготовка за приучване на новия самолет. Тя се провежда в учебния център на ВВС на Чехословакия в гр. Кошице. В продължение на два месеца група, съставена от летци и техници от състава на 2УБАП (учебно-боен авиационен полк) Каменец и ВНВВУ „Георги Бенковски“ преминават през интензивно обучение. Благодарение на високата квалификация на преподавателите за този изключително кратък срок групата успява да усвои самолет L-39 ZA. През месец май са допуснати до полети и експлоатация на самолета, след което се завръщат в България с отлични резултати. 

Първият от общо 12 доставени самолета е зачислен през септември 1986 г. във 2УБАП Каменец. През 1987 г. пристигат още 6 самолета и тренажор TL-39, който е монтиран на летище Долна Митрополия. За подготовката на останалия състав са назначени преподаватели по различните учебни дисциплини. От 11 септември до 11 ноември 1986 г. се провежда теоретичен курс.