Пак 10 км опашка на границата: На море в Гърция - само през Кулата

Актуални новини
08:12 - 06 Юли 2020
2380
Пак 10 км опашка на границата: На море в Гърция - само през Кулата

Ситуацията на единствения граничен пункт, през който туристи могат да влязат в Гърция - "Кулата-Промахон", и тази сутрин е напрегната, предаде БНТ. Очакванията за изключително засилен трафик на автомобили и тежкотоварни коли в началото на седмицата се оправдават. Колоната с чакащи в понеделник сутринта е около 10 км и достига до отбивката до село Катунци на автомагистрала "Струма".

Полицейски патрули отбиват и групират автомобилите на различни места по автомагистрала "Струма". Голяма част от пътуващите се опитват да стигнат до граничния пункт по пътя през околните села, но разположените там патрули ги връщат, за да се наредят в края на колоната и да изчакат реда си.

От днес Гърция затваря границите си за сръбски граждани заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в страната им. Забраната е в сила до 15 юли и е в зависимост от епидемиологичната обстановка в Сърбия.

Тази сутрин на граничен пункт "Маказа" е спокойно, няма автомобилен трафик, след като вчера гръцките власти затвориха пункта за преминаване на туристи. Изключения ще се допускат за собственици на недвижими имоти в Гърция. За да влязат в страната през "Маказа", те ще трябва да представят документ за собственост или нотариален акт. През граничните пунктове "Капитан Петко Войвода" и "Ивайловград" пък ще могат да преминават сезонните работници след представяне на трудов договор.

Затварянето на ГКПП "Маказа" провокира напрежение сред хотелиерите и представителите на туристическия бизнес в Северна Гърция. В протестни писма до правителството те поискаха граничният пункт да бъде отворен, за да не се спира автомобилният трафик от Румъния и България.

От Гранична полиция съобщават за интензивен трафик на вход за леки автомобили на границата със Сърбия при Калотина.

На граничния пункт Видин при българо-румънската граница и на границата с Турция при пункта Лесово трафикът на изход за товарни автомобили е интензивен.

На границата със Северна Македония преминаването на автомобили е нормално.